I farta

I farta
Yr den håpefulle

tirsdag 23. august 2011

Fellesdekk etter ny metode

Lisa og Qoralle går på fellesdekk kurs hos Hundevis. Jeg følte ikke at jeg hadde overskudd til kurs i tillegg til jobb forrige uke, og meldte meg ikke på. Men Lisa har vært så snill å hjelpe meg med treningen, slik at vi har kommet i gang vi også.

Veldig kort består metoden av bruk av en plattform eller target som hunden skal ligge på. Hundens holdning skal være avslappet. All informasjon skal skje via godbiter. Det vil si at all adferd er frivillig. Man skal tidlig starte å belaste hunden med forstyrrelser. Targeten skal etter hvert jobbes bort.

Jeg kjørte tre økter med fellesdekktrening på søndag. Den første økta tok vi bak hundeklubben, på parkeringsplassen. Jeg belønte rolig med godbit når han gikk på matta og stilte seg. Når ha sto, satt eller lå rolig fikk han godbiter. Jeg kastet godbit for å få han av matta, for å kunne belønne igjen når han søkte den.

I økt nummer to kom Lisa og hjalp oss. Da fikk vi vite at man ikke skal gi godbiter utenfor matta, men bare ta hunden rolig i halsbåndet når økta er over. Kis søkte matta med en gang, og holdt seg på den. Han kunne bjeffe litt dersom jeg venta han av for å få frem en ligg. Det som fungerte best, var å strategisk plassere belønning for ro på matta ned foran Kis. Ikke lokking, men bare litt nedfor nesen. Han la seg da, og holdt posisjon. Det var moro å se hvordan han raskt tok poenget med å være avslappet, ved at han bare fikk godbit når han ikke lå og logret og var ivrig. Lisa belønnet også masse, slik at han forsto at folk som kommer forbi betyr godbit. Til slutt tok Lisa ut Qoralle, og sto rett foran han og kasta godbiter til han, slik at også passerende hunder betyr godbit i posisjon.

Tredje økt tok vi nede ved siden av agilitybanen. Kis lot seg ikke påvirke av dette. Vi fikk Ragnvald og Lena til å gi godbiter i tillegg. Etter litt glede og logring når Ragnvald kom, tok han med en gang poenget at godbitene kommer når han er avslappet. Lisa og Lena satte seg også i en campingstol ved siden av han for å skape en ny situasjon. Moro når han tar poenget. Det ble vekslet mellom at folk kom og ga godbiter, eller at de kastet godbitene mellom bena hans når han lå, slik at han også fikk belønning når de var langt unna.

Planen videre er å øke belastningen i forhold til forstyrrelser. Vi må bruke anledingen på fellestreninger til å belaste med hunder, og besøk hjemme til å belaste med folk. Avstand og tid har vi jo inne, det er andre hunder han må takle når han ligger.

Det blir spennende å se om metoden virker. Vi har jo trent minimalt med fellesdekk tidligere, så vi kommer garantert å bli bedre, og ikke perfekt. STart i lydighet neste vår, kanskje?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar